Качеството "медия" не давало имунитет 10.01 | 13:57

Сотир Цацаров знаел за вчерашната акция в TV+, "колкото знаете и вие"

От Ивелина Георгиева

Сотир Цацаров ще поиска възможно най-бърза информация за акцията на Софийска градска прокуратура (СГП) в телевизията на "Булсатком" TV+.

Вчера (9 януари) полиция нахлу в ТV+. Медията е свързвана с името на кабелния оператор "Булсатком". От МВР съобщиха, че служителите на "Икономическа полиция" извършват процесуално-следствени действия в офисите на телевизионен канал.

Новият главен прокурор Сотир Цацаров подчерта, че посегателства под този начин са смущаващи, но поясни, че "качеството "медия" не дава имунитет" срещу наказателно преследване.

"Това, което знаете вие зная и аз, не мога да ви кажа нищо друго освен това, което съм прочел в медиите", коментира още той.

Според Цацаров наказателното преследване не трябва да се превръща в средство за натиск върху медия.

Новият главен прокурор поясни, че с повечето дела, които представляват обществен интерес се е запознал от сутрешните блокове и вестниците. Той помоли представителите на медиите за толеранс от време и поиска да се запознае с работата, която му предстои, за да може да даде конкретни отговори на въпроси, които вълнуват обществеността.

Запитан дали ще започне дела срещу високите етажи на властта, Цацаров отговори, че първо трябва да изчете папките, които го чакат на бюрото и ако има основание за разследване ще започне такова.

Цацаров определи като съвет предупреждението на Борис Велчев по време на клетвата му да участва в по-малко скандали. Той подчерта, че "няма съзнанието, че скандалите ще го подминат" и ще подходи към съвета като към една реална обективна констатация, казана от човек с много голям опит.

Относно делата срещу България в Страсбург главният прокурор заяви, че дължимите обезщетения по тези дела са голям проблем и съвсем скоро лихвите от неплащането им ще достигнат размера на самите обезщетения. Затова Цацаров обеща да търси заедно с Висшия съдебен съвет решение на този проблем.

Новият обвинител номер 1 поясни, че би подкрепил публичното оповестяване за членство в тайни общества от страна на магистратите.

Обиските в офиса на TV+ се случват на фона на скандала между "Булсатком" и телевизиите bTV и TV7. bTV прекрати излъчването си по кабелния оператор в началото на годината, като го обвини, че укрива абонати.

Очаква се TV7 също да прекрати отношенията си с "Булсатком", като засега даде отсрочка до петък за преговори с ръководството по условията за излъчване.

От "Булсатком" отрекоха пред Econ.bg, че TV+ е тяхна собственост.

 

Водещи

Най-четени