Учебниците вече чакат първолаците в софийските училища 12.09 | 16:40

Над 10 хил. деца в София ще прекрачат прага на училище за първи път през тази година

От iNews.bg

Около 10 хиляди ще са първокласниците през новата учебна година в София по предварителни прогнози. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща с директорите на столичните училища.

Точният брой на първолаците ще стане ясен след 15 септември, защото училищата се задължават до 30 същия месец да подадат данни със записалите се.

Броят на учениците в отделните училища в София е балансиран. Най-голямо се оказа 18 СОУ, където учат 2 035 деца. По данни на Столичния инспекторат по образование в учителите в Столична община са 9 286, като 35% от тях са с професионална степен на квалификация.

Проблемът, който шефът на инспектората Ваня Кастрева подчерта и е високият процент на застаряване сред учителите - най-много са тези на възраст между 50-55 години, а хиляда учители са над 60 години.

Кастрева призова параметрите на графиката да се променят и все повече млади колеги да бъдат приемани в системата.

Като цяло столичните училища вече са готови да посрещнат учениците. За първи път от 20 години учебната година ще започне с откриване на ново училище - в кв. "Стрелбище". В новата сграда ще се помещава Втора английска гимназия, допълни още тя. Училището е построено със средства на общината и е първото ново училище от 20 години насам.

"Ще посрещнем учениците на 15 септември с най-модерните съвременни условия" коментира Фандъкова във връзка с отварянето на новото училище.

Приоритет на Столична община по отношение на образованието е подобряването на материалната база на училищата, посочи столичният кмет. Тя поясни, че в 19 училища и 37 детски градини през това лято са извършени основни ремонти. Навсякъде почти те вече са приключили и за откриването на учебната година ще бъдат готови и почистени.

На територията на Столична Община има 176 общински училища и 200 детски градини. В над 70% от училищата и 80% от детските градини са с подменена дограма.

Само за ремонти на тези сгради са инвестирани над 90 милиона лева от 2006 година до сега, уточни Фандъкова.

Общината акцентира и върху изграждане на видеонаблюдение в училища и детски градини. Над 2.2 млн. лева са инвестирани в изграждането на системата за видеонаблюдение и в над 50% от училищата в София тя вече е готова. Видеонаблюдение има в 37 училища и 22 детски градини на територията на София.

Освен с ново училище и ремонтирани сгради във всички училища вече са доставени учебници и учебни помагала за началото на учебната година, увери Фандъкова.

Много важна задача за общината е осигуряване на обучението на 5-годишните, посочи като приоритет кметът на София. 8 училища през тази година са заявили желание за прием на петгодишни ученици, защото имат свободни стаи и помещения. Така допълнително ще бъдат приети около 200 малчугани в предучилищна възраст през новата учебна година.

Общината ще отпусне 300 хиляди лева на тези училища заради приема на малчуганите. През миналата година също 8 училища са заявили желание за обучение на петгодишни, така че с тях броят на им става 16, а децата, които се обучават в тях в предучилищна възраст вече са 800. Едно от задължителните условия за тези училището е групите за 5-годишните в тях да отговарят на групите в детските градини като условия.

Сред най-важните приоритети за образователното министерство е целодневното обучение или т.нар. занималня, съобщи Милена Дамянова. В бюджета на министерството са предвидени 28 милиона лева да бъдат заделени за занимални в цялата страна и целодневното обучение на децата в първи и втори клас няма да се заплаща от родителите.

Добри показатели отчита Столичният инспекторат по образованието за задържането на децата в училище, посочи Ваня Кастрева. По думите ѝ процентът на отпадналите е едва 0.25, което е много добър показател.

От Министерството на образованието, младежта и науката са организирали срещи с ромски семейства за важността от това децата им да ходят на училище, поясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя каза, че в момента, в закона има заложени възможности за санкции, ако родителите не запишат детето си и на детска градина.

602 са училищата, които извършват извънкласни дейности по национални програми и 69 са тези, които работят по международни програми, отчита още статистиката на инспектората.

43% от децата през тази година са включени в извънкласни дейности, а в 80% от училищата има обучение на ученици от различни етноси.

Водещи