Пациентите вече ще могат да получават информация за промени в здравното си досие и онлайн 05.07 | 17:40

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров препоръча да се намери начин за по-лесен достъп до приложението

От iNews.bg

Нова електронна услуга пуска Здравната каса. Пациентите вече ще могат да получават информация за промени в здравното си досие и през мобилното приложение на НЗОК.

За целта е нужна регистрация с една от трите опции: Универсален код за достъп от Районна здравна каса, Персонален идентификационен код или електронен подпис.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров препоръча да се намери начин за по-лесен достъп до приложението.

"Моля ви се, намерете начин хората по-лесно да получават възможност да се регистрират в това приложение... Човек да може, както си стоиш вкъщи, с няколко операции, както можеш да регистрираш банкова карта, банкова сметка, да направиш транзакция от телефона си, да направим по този начин да става, а не да се вадят тези кодове", каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

При мними хоспитализации и изследвания, за които НЗОК плаща, се губят милиони левове, допълни той. Неизвършените, но заплатени дейности са измама, каза още министър Кацаров. По думите му, НЗОК не може да се справи с този проблем, ако не получи помощ от потребителите.

Всеки, който разполага с приложението, ще получава съобщение, ако има извършена промяна в досието му, както и дали личният му лекар е с прекратен договор с НЗОК. Ако е нанесена промяна в пациентското досие, тя може да се види на сайта на НЗОК, съобщи управителят на Касата проф. Петко Салчев.

По думите му целта на приложението е всеки да знае дали и кога е било извършено дадено изследване, получил ли е направление за определени дейности, хоспитализации, получена дентална помощ и др. По този начин ще се увеличи контролът, обясни той.

Предвижда се чрез приложението гражданите да имат възможност и да дават обратна връзка към НЗОК дали дадена дейност е била извършена.

Приложението е създадено от "Информационно обслужване", стойността му е 25 000 лв. и ще бъде активно от утре.

Водещи

Най-четени