Върховният съд отхвърли исканията на мюфтийството за 1500 имоти 29.01 | 12:16

Решението не подлежи на обжалване

От iNews.bg

Главно мюфтийство не може да претендира за собствеността върху карловската Куршум джамия, старозагорската Ески джамия, кюстендилската "Фатих Мехмед" джамия, сградата на музея в Кърджали и други исторически сгради из цяла България.

Това реши Върховния касационен съд, който отхвърли жалбата на Главно мюфтийство срещу решения на низшестоящите инстанции, отказващи да признаят мюсюлманското изповедание за правоприемник на мюсюлманските общности, функционирали в България до 1949 г. Определението е по дело № 2451/2015 г. на Второ отделение на Търговска колегия на ВКС и не подлежи на обжалване. Главно мюфтийство води редица дела за собственост срещу много общини, като твърди, че е наследник на десетки имоти в центровете на големи български градове.

Върховният касационен съд не допусна за разглеждане жалбата на Главното мюфтийство срещу решение на Софийския апелативен съд, който не призна мюфтийството за правоприемник на над 1500 имоти.

Делото трябваше да установи дали мюфтийството е правоприемник на местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували до 1949 г. Тогава те са действали при режима на временните правила за духовно управление на мюсюлманите, утвърден по силата на указ на княз Фердинанд и устав от 1945 г.

 

Водещи

Най-четени