Столичният бул. „Дондуков“ във вечен ремонт? 24.11 | 12:04

Майстори вадят паветата от велоалеята между „Бачо Киро“ и „Будапеща“

От iNews.bg

Ремонтът на столичния бул. "Дондуков" май може да продължи и вечно. Трети пореден ремонт започва там и то в един и същи участък. След основния, преди 20 дни, на 4 ноември, в отсечката между улиците "Бачо Киро" и "Будапеща", бяха започнати повторни дейности. Този път обаче не се пренареждат паветата по самия булевард, както бе предишните два случая, а на велоалеята. Иначе автомобилите в участъка се движат.

Самата велоалея все още не е пусната за движение, но беше напълно готова още в средата на септември, както и цялата част от Министерски съвет до кръстовището с улица "Г.С. Раковски", припомня БГНЕС. В момента са извадени част от паветата на участъка от платното, предвиден за колоездачи, до бордюра и на тяхно място изглежда се поставят решетки за отводнителни канали. В същото време останалите части от велоалеята, които са в района на бившия Партиен дом, в момента се почистват ударно и се подготвят за пускане.

Реконструкцията на бул. " Дондуков" започна на 3 юли. На 15 септември бяха пуснати за движение две отсечки от него. Става дума за участъците от Министерски съвет до улица "Г.С.Раковски", където настилката е паваж, както и от улица "Кракра" до бул. "Васил Левски", където булевардът вече е асфалтиран. Последна бе пусната за движение отсечката между улица "Г.С.Раковска" и бул. "Васил Левски".

Ремонтът включваше подмяна на тротоарната настилка, релсовия път, паважната настилка, тръбна мрежа, контактна мрежа. Трите отсечки не бяха затворени едновременно, а поетапно, за да не се създава напрежение сред шофьорите в и без това претоварения столичен трафик. Първо бяха затворени за движение първата и третата отсечка.

На 4 ноември, т.е. повече от месец и половина, след като движението по булеварда в района от Министерски съвет до улица "Г.С.Раковски" беше пуснато и настилката от павета бе наредена, се наложи нейното поправяне между улиците "Бачо Киро" и "Будапеща". Движението там беше преградено и майстори пренареждаха отново паветата, които бяха поставени съвсем наскоро. На въпрос на БГНЕС защо се е наложил този ремонт след ремонта, заместник-кметът на София Евгени Крусев заяви на 7 ноември, че ремонтът на бул. "Дондуков" още не е приключил. "Има още работи, които има да се изпълняват по велоалеята, по паветата, където това е необходимо. Вчера беше направена първа проба с трамвайна мотриса през новия булевард, така че работата продължава. Когато приключи ремонтът, ще може да говорим за завършен булевард", допълни тогава зам.-кметът по транспорт. Крусев увери и че всички санкции, които могат да бъдат наложени и, които са констатирани от надзора, ще бъдат наложени и ще бъдат приспаднати от плащането към фирмата-изпълнител на строежа.

Водещи

Най-четени