Уволненият шеф на НИМХ: Притискаха ме от няколко месеца 31.08 | 10:50

Разбрах, че съм отстранен от медиите, никой не ми е представил мотиви, казва проф. Брънзов

От iNews.bg

Вчера шефът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бе отстранен от поста си. Това се случи само ден, след като бе взето решение Институтът да излезе от структурата на Българската академия на науките (БАН). Проф. Христо Брънзов разбрал за отстраняването си от медиите и официално не е получил мотиви за решението. В ефира на Нова телевизия той заяви, че не е изненадан, защото от месеци му е оказван натиск.

Още вчера, след като новината за отстраняването му се появи, в знак на съпричасност с Брънзов цялото ръководство на НИМХ подаде оставка.

"Това за мен е пълен абсурд! Тук хората са умни, образовани и незавизими. Реагират много спонтанно и точно. Не може да отстраниш един директор преди да имаш друг. Дори да дойде външен човек, той няма да се справи, защото няма екип", коментира проф. Бръзнов.

"Без ръководство няма как да работим. Не съм сигурна дали тези, които са взели решението вчера, осъзнават това", каза Анастасия Стойчева, синоптик в института.

"На вчерашното заседание бяха гласувани две главни решения. Първото становище на Управителния съвет за проблема с НИМХ е, че не възразява срещу отделянето му от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в БАН", заяви проф. Кристалина Стойкова от Академията. И допълни, че процедурата по отделянето на Института от БАН ще започне след 10 дни, но това може да влезе в сила най-рано от 1 януари 2019 г.

Водещи

Най-четени