Министърът на икономиката определи МОЛ-овете като паркове и обяви, че трябва ресторантите да работят 14.12 | 11:15

Моловете бяха затворени, защото хората ги използват като паркова среда за разходки. Проблемът не беше пазаруването. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов

От iNews.bg

Моловете бяха затворени, защото хората ги използват като паркова среда за разходки. Проблемът не беше пазаруването. Това каза в "Тази сутрин" по бТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

След като водещият Антон Хекимян го пита дали зимният сезон ще доведе до много по-голяма безработица, ако не отворят врати хотелите и ресторантите в курортите, министърът намекна, че е за отпадане на някои от мерките. 

"Като министър ще се боря зимният сезон да го има и дори ресторантите да работят, но под формата на кейтъринг, ако Националният оперативен щаб разреши. Това е възможно, ако се спазват противоепидемичните мерки – маски, дистанция", добави той.

"Мерките срещу COVID-19 дадоха своя ефект и се подобри ситуацията. Важно е хората да спазват стриктно мерките, за да може след разхлабването им нашата икономика да може да работи", коментира Борисов. 

Пълен локдаун в България никога не е имало и се надявам да няма, добави той.

"Мерките не са закъснели. Те се въвеждат в зависимост от международните протоколи за това дали заболелите са над 600 на 100 000 население. В други държави в Европа стигнаха по този показател по-рано и затова по-рано въведоха противоепидемичните мерки", заяви министърът. 

"Коронавирусът засегна всички системи. Ние сякаш сме във война. Първо въздействаме върху малкия бизнес, върху най-засегнатите, които са на първа линия, а след това върху всички останали", добави той.

Според него ръстът на безработицата в началото на декември е бил очакван като резултат от новите ограничителни мерки. Нивото ѝ е по-ниско от средното за ЕС, изтъкна Борисов. 

Само по мярката "60/40" сме спасили 250 000 работни места, добави той.

Министърът разкри, че в сряда Министерският съвет вероятно ще гласува проекта за създаването на държавни бензиностанции.

Водещи

Най-четени