Увеличение на средствата от централната към местната власт обеща Орешарски 01.11 | 20:53

Ще бъдат ремонтирани пътищата в област Ямбол

От Елица Елефтерова

В следващия бюджет са увеличени някои от финансиранията от централната към местната власт. Ще продължим тази политика през целия мандат. Това заяви  премиерът Пламен Орешарски след срещата си с областния управител, кметовете и депутатите от област Ямбол, съобщава правителствената информационна служба.

По време на разговора са обсъдени най-актуалните въпроси за областта, с акцент върху ВиК и водните цикли, пътната инфраструктура, регионалната политика, социалните програми за безработица.

Председателят на агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков изтъква, че има възможност по програмата "Транзитни пътища 5" да се финансира обходът на град Елхово, който в момента е в много лошо състояние.

"Разпоредил съм на експертите на АПИ да извършат необходимите действия в тази посока, така че до следващата есен този участък да бъде завършен. Лот 59 от ОП "Регионално  развитие" започна преди по-малко от месец.

По-рано днес подписах решението за избор на изпълнител и на Лот 60. Ако няма обжалване, бихме могли да започнем с някои от дейностите още  тази година. Със сигурност следващото лято и този участък ще  бъде готов", посочва Чайков.

Относно имотите, които са на армията Орешарски е заяви: "Ще се постараем да ускорим процедурите за предоставяне на общината, така че тя да може да се развива".  Премиерът е отбелязал, че сериозна част от разговора с кметовете е била за регионалното депо за твърди битови отпадъци на Ямбол.

Той е изтъкнал, че министърът на околната среда и водите Искра Михайлова ще има допълнителен разговор с петимата кметове, чиито общини са свързани с депото.

"Очакваме скоро петчленката на ВАС да се произнесе, което ще отключи малко този процес", е добавил премиерът. Министър Михайлова е изтъкнала, че целият казус по  документалното обезпечаване на проекта и възраженията по него ще бъдат представени пред прокурор, за да се получи независимо мнение за това как са действали всички, включени в казуса. 

Водещи

Най-четени