Съдействие за решаване на проблемите на кметовете обеща Орешарски 18.10 | 18:10

Ще се работи за по-добра ресурсна обезпеченост на местните власти в следващи години

От Цанка Донкова

Съдействие за решаване на проблемите на кметовете, ако не могат да се справят сами или зависят нормативно и фискално-финансово от централните власти, обеща премиерът Пламен Орешарски на срещата с кметовете в Пернишко.

"Става въпрос за по-нататъшни стъпки в следващи години за малко по-добро ресурсно обезпечаване на местните власти", заяви Орешарски.

По думите на министър-председателя това не означава, че държавата има огромни ресурси, които се чуди как да разпредели към местните власти.

Въпросите за инфраструктурата, усвояване на еврофондовете, префинансирането в следващия програмен период, достъпа до ресурси и задлъжнялостта на някои общини също за били обсъдени, допълва БТА.

Относно изнесената статистика за чистотата на въздуха в Перник екоминистърът Искра Михайлова посочи, че се базира на стари данни. Тя обаче призна, че съществува проблем с чистотата на въздуха в българските градове.

Михайлова отправи предложение за сътрудничество между община Перник и екоминистерството за изготвяне на стратегия, така че да се включат и усилията на държавата към замърсителите на въздуха.

Водещи

Най-четени