Плевнелиев се оказа, че имал доказателства за къщата в Гърция 15.10 | 11:52

Бил посочил имота в данъчната си декларация и платил данъците

От Кремена Бедерева

"Абсолютни лъжи. Къщата в Гърция е закупена през 2007 г. по банков път и разполагам със съответните доказателства за това – превел съм парите по банков път и те са пристигнали в банката."

Това коментира президентът Росен Плевнелиев, след като TV7 излъчи разследване, разкриващо как президентът е изнесъл 1,5 млн. лева неясно как през българската граница, за да си купи къща в Гърция. Екипът на медията засне собствеността на държавния глава, която представлява няколко доста луксозни сгради. От своя страна журналистът Николай Бареков поиска оставката му – това се налага, защото, докато е работел за германска фирма (става дума за фирмата "Линдер") настоящият президент е взел тлъста комисионна от сключен договор за 600 хил. лв. между германската компания и българска фирма.

По повод тиражирана информация, че е платил в брой 700 000 евро за къщата му в Гърция, държавният глава заяви, че той планира да защити правата си в съда. Плевнелиев каза също, че е посочил тази къща още през 2007 г. в своята данъчна декларация, посочил е приходите си, платил е данъците си. От първия ден, от който е в политиката, имотът присъства и в декларацията му пред Сметната палата. Президентът Плевнелиев коментира темата след отриването на българо-хърватски бизнес форум в София.

Разкритието на телевизията президентът приема за кампанията, която се води срещу него, целяща държавният глава да бъде поставен в зависимост и ако той не стане послушен и удобен на задкулисието, да бъде максимално дискредитиран. По думите на държавния глава в кампанията, която шест месеца вече ожесточено се води срещу него, няма нищо случайно.

"Тя цели две основни неща – държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен, да му бъде "затворен" гласът и послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч. Няма да стане", заяви Плевнелиев.

Българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен и аз ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал, посочи президентът.

Росен Плевнелиев каза, че втората цел на кампанията е, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран, дори и с цената на това да се вкара държавата в хаос, защото по думите му една от най-стабилните институции в трудни времена ще бъде максимално разклатена и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си.

Президентът коментира, че следи внимателно процесите, отнася се максимално отговорно. Той посочи, че ще даде пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава.

Водещи

Най-четени