Избирателю, ти ли не разбра преференцията, или ние криво ти я обяснихме? 02.09 | 12:09

Ще ни разясняват с кампания как да гласуваме

От Цанка Донкова

Няма да има промени в преференциите по време на изборите. Това заяви Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, съобщава агенция "Фокус". Той обясни, че бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в Държавен вестник.

Според Изборния кодекс партиите, коалициите и независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, ще бъдат обозначени отпред с квадратче. Преференциите ще бъдат отбелязвани в кръгче, както е било досега.

По-рано обаче другият говорител на ЦИК Цветозар Томов посочи в ефира на БНР, че този път преференцията ще бъде по-различна, отколкото на европейските избори.

"Хората трябва да разберат, че за разлика от изборите за европейски парламент, при тези избори не полагането на преференциален вот ще бъде интерпретиран като вот в полза на водача на листата. Така е в Изборния кодекс. Ако хората биха желали промяна в листата, да положат преференциален вот", заяви Томов.

По думите му при изборите за Европейски парламент хората са разбрали преференциалния вот погрешно. "Хората да не считат, че като не са направили избор не означава, че подкрепят лидера на листата", заяви Томов и допълни, че затова за изборите на 5 октомври ще има силна разяснителна кампания в тази насока.

Предстои ЦИК да изготви клиповете по разяснителната кампания. Те са възложени с процедура на обществена поръчка на изпълнител, който да ги изготви въз основа на текстовете, които ЦИК е подготвила. Участниците в изборите ще изготвят сами своите предизборни клипове.

Андреев разясни, че избирателните списъци се изготвят от общинската администрация на основата на база данни население, тези списъци се изготвят по постоянен адрес и в тях са включени всички граждани, които имат избирателни права и съответно, които имат постоянен адрес в определената община.

"Въпросът за "мъртвите души” следва да бъде решен законодателно с изменение на начина на изготвяне на избирателните списъци или с въвеждане на активното избирателно право, тоест необходимостта всеки един избирател да заяви участието си в изборите, но това трябва да бъде направено от Общината”, допълни Александър Андреев.

Водещи

Най-четени