Движението в центъра на Пловдив отново тръгна 21.01 | 15:57

В района на откриването на Европейската столица на културата обаче ремонтите продължават

От iNews.bg

Възстановено е от днес движението по централния пловдивски булевард "Цар Борис III Обединител", строителите все още са там, защото има недовършени работи, но мястото, блокирано почти три седмици заради откриването на Европейската столица на културата, се връща към обичайния си вид, предаде БГНЕС.

Обемното лого, което стои на пл. "Централен" за всеки, който иска да си направи снимка пред него, вече почти не се вижда от строителни машини, багери и камиони, които работят по ремонта. Махат се старите плочи от врачански мрамор, които през зимите се превръщаха в ледена пързалка, а през лятото увеличаваха и без това високите температури в жегите. На тяхно място основно ще има гранит, който се очаква в началото на февруари от Македония и Босна. Със земелрок ще бъде покрито пространството, което свързва площада с ул. "Гладстон", то бе подготвено за довършване и преди откриването, така че полагането на новите плочи ще започне всеки момент, каза днес кметът Иван Тотев.

На общинска сесия утре ще се гласува предложение за откупуване на частен имот вътре в границите на площада за 600 000 лв., тепърва ще стане ясно дали ще бъде одобрено и настояването на някои от собствениците да се платят и 300 000 лв. за пропуснати ползи. С още 100 000 лв. ще се възстанови античният комплекс, разкопките там отдавна приключиха, но форум Юг и форум Изток трябва да се впишат в площада, който след няколко години дебати и конкурси в крайна сметка се строи по инженеринг. Кога ще е готов, също не стана ясно, защото отговорът на кмета - "Преди туристическия сезон" на практика не означава нищо за град, който е целогодишна туристическа дестинация и като такъв се рекламира.

Водещи

Най-четени