Охранители и инкасо служители си партнират в кражбите? 06.04 | 19:30

Поредното разкритие на некоректност между служители и фирми е факт

От Теодора Кокаланова

Точно преди месец двама маскирани обраха инкасо автомобил в Ямбол. За 30 дни полицията успя напълно да разплете случая и да открие, че обирът е извършен благодарение на един от служителите в охранителната фирма. Четиримата участници в престъплението са задържани.  

Поредният случай, в който пазителят всъщност се оказва грабител, поставя редица въпроси за сигурността. Всъщност почти във всички обири на инкасо се оказва, че има замесен служител.

"За да се планира нещо такова трябва да има участие на човек, запознат с процедурите и правилата в конкретната фирма. Имаме периодични проверки и обучения, включително и детектор на лъжата", обяснява Емил Георгиев – управител на охранителна фирма. Заради все по-честите случаи, в които служители на инкасо измислят и извършват обири на парите, застрахователите са включили в пакета за сигурност и този риск.

"Имаме застраховка за действия на нелоялни наши служители, защото няма друго рационално решение, а същевременно клиентите се притесняват за средствата си", допълва Емил Георгиев.

Фирмите взимат и превантивни мерки, така че служителите им да не си и помислят да откраднат парите, които пазят, информира Нова телевизия. Основна спирачка пред плановете за обири било ограничаването на приятелствата между охранителите. И постоянният контрол.

Фирмите обаче нямат възможност, нито пък законово право предварително да проверяват служителите си и да питат МВР дали някой техен служител или кандидат за работа има връзки с престъпници.

Водещи

Най-четени