Безводието в Перник може да докара хепатит, предупреждава кметът 23.01 | 10:05

При сегашния режим градът ще има вода до април, казва Станислав Владимиров

От iNews.bg

"Има риск от хепатит, който може да плъзне в града заради липсата на вода. От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато е нарушено водоподаването и са нарушени хигиенните навици на хората". Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров в студиото на "Нова телевизия". 

"Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента, когато имаше смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е изключително амортизирана”, добави Владимиров.

"Aз казах, че е нормално хората да са гневни, защото имаме обективно несвършена работа. Обсъждаха се много варианти, за съжаление, не увеличихме притока към яз. "Студена", каза Станислав Владимиров, кметът на Перник.

Той посочи, че част от заведенията в града са снабдени с хидрофорни системи, за да предоставят удобството на клиентите си, а други разполагали само с бидони вода.

"Разчетите на ВиК-дружеството показват, че в този воден режим Перник ще има вода до април месец. За следващите десет дни вода ще се взима от водоземната кула, а след това започва да се взима от основната тръба”, обяснява Владимиров.

По отношение на готвения протест от перничани в София, Владимиров отговори така: "Един кмет няма място на протеста. Нормално е гражданите да са гневни, защото те са поставени пред огромно изпитание вече месеци наред.”

" Аз не съм съдник, но моят пост предполага предприемането на определени действия, каквито и направих сезирайки прокуратурата. Сигурен съм, че тя ще влезе в дълбочина в проблема и ще си свърши работата”, допълва Владимиров.

Водещи

Най-четени