Тревожност и паник атака са най-търсените думи в Google от началото на пандемията 09.09 | 12:15

Според доклада всеки четвърти човек на възраст между 18 и 24 години е мислил за самоубийство

От iNews.bg

С напредването на пандемията, най-търсените думи в интернет пространството са свързани с панически атаки и остра тревожност. Търсенията с Google за симптоми на тревожност в Съединените щати са били най-високи между средата на март и средата на май, според изследователи от Института Qualcomm и Калифорнийския университет в Сан Диего.

Неотдавнашно проучване установи, че търсенията, свързани с тревожност и пристъпи на паника, са най-разпространени в дните, когато са били взети ключови решения, като например 16 март, когато са въведени мерки за физическа дистанция в САЩ, и 29 март, когато тези мерки са удължени.

Подобни търсения се увеличиха на 3 април, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе препоръки за носене на маски за лице и на 11 април, когато САЩ надминаха Италия по брой смъртни случаи от коронавирус.

"За някои страхът има по-голямо отрицателно въздействие върху здравето от Covid-19", каза Джон Айерс, водещ автор на изследването.

Според него това знание може да помогне на лидерите да мислят цялостно за отражението, което дават някои от мерките. Проучването разглежда колко често хората търсят думите "паник атака", "атака на тревожност", "имам ли паник атака", "признаци на атака на тревожност" и "симптоми на атака на тревожност". Направено е сравнение на броя на търсенето на фрази, свързани с тревожност, в началото на пандемията в сравнение с търсене през предходни години, до януари 2004 г.

Изследователите казват, че има 11% повече търсения, свързани с панически атаки, поради кризата през първите 58 дни от пандемията.

"Имаше общо 3,4 милиона търсения, свързани с остра тревожност в Съединените щати през първите 58 дни от пандемията", каза Бенджамин Алтхаус, научен сътрудник. Такива търсения са най-високите от повече от 16 години.

Повечето от тях са извършени на 28 март, ден преди въвеждането на физическите мерки за разстояние. През август американските центрове за контрол и превенция на заболяванията публикуваха данни от проучване, показващо увеличаване на броя на хората, които употребяват вещества и сериозно обмислят самоубийство. Тази тенденция е по-висока сред афроамериканците и латиноамериканците.

Според доклада всеки четвърти човек на възраст между 18 и 24 години е мислил за самоубийство, месец преди провеждането на проучването.

Признаци на паническа атака

Може да имате пристъп на паника, ако получите бърз или неравномерен сърдечен ритъм, болка в гърдите, световъртеж, главоболие и загуба на апетит. Симптомите на паническа атака могат да включват чувство на напрежение или нервност, безпокойство за миналото или бъдещето, безпокойство и липса на сън.

Ако имате тези симптоми, се препоръчват дихателни упражнения, както и физически упражнения, здравословна диета, търсене на подкрепа от любим човек или използване на приложение за медитация или успокояване. 

Особено по време на криза е важно да внимавате с използването на медиите, ако новината е причината за вашето безпокойство. Ограничаването на използването на социални мрежи също може да помогне, тъй като в мрежата има дезинформация и теории за конспирация, които могат да ви накарат да се чувствате притеснени.

Според Айерс пристъпите на паника могат да доведат до спешно облекчение поради задух, сърцебиене, болка в гърдите и интензивно чувство на страх.

Водещи

Най-четени