Фандъкова: Възстановяваме Княжевския лифт с или без желанието на собствениците 07.01 | 15:52

Ако технически е възможно по съществуващото трасе, няма да има нужда от промяна на плана за Витоша, отбеляза тя

От iNews.bg

С или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша, ние започваме процедури за тяхното възстановяване. В рамките на тези процедури, очертахме два сценария. Първият – да работим за това да може да възстановим Княжевския лифт в съществуващите стъпки. Нещо, за което не е необходимо изготвянето на специализиран подробен устройствен план. Вторият сценарий, при който това технически не е възможно, ще бъде необходимо такова изработване – на специализиран подробен устройствен план. Постигнахме пълна координация с различните институции.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с министъра на земеделието Десислава Танева и министъра на екологията Емил Димитров, председателя на СОС Елен Герджиков и общинския съветник и бивш директор на Витоша Тома Белев, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът обясни, че това е част от усилията на местната власт да осигури достъп до планината и самата тя е поела такъв ангажимент още преди година.

"От срещата стана ясно едно – всички бяха консенсусни, че за възстановяването или реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на природен парк Витоша", заяви тя и каза, че е получила уверение от институциите, че ще съдействат, за да може нещата да се случат в кратки срокове.

Тя изрази надежда, че и собственикът, който не беше поканен на срещата, ще се включи и ще бъде съпричастен към всичко това, което се случва. Независимо от различията във вижданията на общината и "Витоша ски”, кметът е категоричен, че не е необходима промяна в плана, а изготвяне на специализиран подробен устройствен план, който именно те са инициирали.

"Ще очакваме съгласуване от Агенцията по горите и МОСВ”, посочи тя и подчерта, че на този етап не може да се говори за конкретни срокове, тъй като все още са далече от тях.

Фандъкова поясни, че промяна в плана е необходима само ако трасето на лифта се удължава, а за възстановяване и реконструкция не е необходима промяна.

Главният архитект Здравко Здравков обясни, че в момента заданието, изпратено от "Витоша ски" е изпратено за съгласуване от МОСВ и всички отговорни ведомства.

Той коментира, че първият сценарий е най-бърз.

"При него ако има техническо решение, а то такова има, защото ние сме убедени, че то може дасе случи в рамките на съществуващите стълбове, може без изработване на такъв Подробен устройствен план да се пристъпи директно към  технически проект. С него може да се стигне до разрешение за строеж и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на лифта", заяви Здравков и уточни, че до момента със собствениците са работили в обратна посока, а именно да се променят съоръженията и да се изработи специализиран подробен устройствен план, което ще отнеме много време.

Министърът на екологията Емил Димитров каза, че от възможностите, които дава Витоша за каране на ски се използват едва 20%.

"Не говоря за изсичане на гори и каквото и да било друго", коментира Димитров и каза, че за други лифтове, като за "Заека” например ще бъде необходимо удължаване на трасето.

Земеделският министър Десислава Танева увери, че от МЗХГ ще съдействат в най-кратък срок, така че да бъде осигурен достъп на гражданите до планината с лифт. 

Водещи

Най-четени