Държавата инспектира новия път Кърджали-Подкова 24.02 | 10:02

Строителят очаква без проблем трасето да получи разрешение за ползване

От iNews.bg

Новоизграденият път от Кърджали до село Подкова ще бъде изцяло инспектиран. Това ще се случи утре, 25 февруари 2016 г., за когато е насрочена проверката на Държавната приемателна комисия за издаване на разрешително за ползване на новия участък, който е основна част от връзката между магистрала "Тракия” и границата ни с Гърция при ГКПП "Маказа”.

Трасето на път I-5 Кърджали – Подкова е с дължина почти 32.5 км, от които 8.2 км. са основно рехабилитиран и модернизиран стар път от Кърджали до разклона за Джебел. Останалите над 24.2 км са изцяло новоизграден участък от Джебел до село Подкова. Построена е още и 2.3-километровата връзка със село Фотиново. Увеличена е и средната скорост по трасето. По стария участък преди рехабилитацията тя е била 50 км/ч, а след нея и новото строителство вече е 80 км/ч.

Освен изграждането на новия участък и рехабилитацията на стария, проектът включва още 40 съоръжения. По време на строително-ремонтните работи са били изградени 12 нови кръстовища, още 6 са реконструирани, а 3 – рехабилитирани, построени са 6 моста, 1 надлез, 6 отбивки за принудително спиране, 6 подпорни стени и 10 подлеза за преминаване на хора и селскостопански животни, съобщава изпълнителят ДЗЗД "Кърджали-Подкова”.  Трасето на пътя преминава през общините Момчилград, Джебел, Кирково и с. Подкова.

Проектът е на обща стойност 53 млн. лв. От тях 80% са еврофинансиране по Оперативна програма "Транспорт” и Кохезионния фонд, а останалите са държавно съфинансиране. Новото трасе е от голямо значение за международния трафик по направлението север-юг и съвпада със стария европейски коридор № 9, който е трябвало да свързва Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Новият път е и пряка връзка с Гърция и пристанището в Александруполис.

От консорциума ДЗЗД "Кърджали-Подкова” нямат съмнения, че утрешната инспекция ще бъде успешна и новият път ще получи разрешение за ползване. Това са доказали и междинните проверки, задължителни за проектите, изпълнявани с европейско финансиране. Имало е само дребни забележки, които вече са отстранени.

Водещи

Най-четени