Затвориха кучкарник на ужасите край Варна (СНИМКИ/ВИДЕО) 25.05 | 22:01

Елитни породи животни се отглеждат за разплод при жестоки условия

От iNews.bg

Властите затвориха незаконен развъдник за кучета край Варна. Домашни любимци от елитни породи са отглеждани в крайна мизерия и продавани нелегално у нас и в чужбина.

В къща в труднодостъпен район край село Звездица от години работи развъдникът на кошмарите. Кучетата са гледани в мизерни условия, някои са малтретирани, има и болни.

"С възпалени очи са, лапите на някои са в кръв, газят в урина и фекалии, нямат вода, нямат храна”, заяви пред бТВ д-р Мариета Станкова.

1918217

"Има случаи, в които малки болни кученца са хвърляни живи на прасетата. Режели са им ушите и пръстите без упойка, с клещи", разказа евродепутатът Емил Радев.

Природозащитници многократно са подавали сигнали в институции, но реакция не е последвала.

1918218

Задържан е собственикът, който е развъждал кучетата, за да ги продава. Той се разследва за данъчни измами в особено големи размери. На този етап срещу него все още няма повдигнато обвинение, допълва Дарик. 

На два адреса са открити 67 животни. Собственикът и търговец Веселин Лефтеров развивал незаконната дейност от години. Месечната му печалба по предварителни данни е десетки хиляди левове, а извършваните проверки не отчитали нарушения.

1918220

"Лицето е действало с голяма степен на конспиративност и същевременно може би е имало някакви взаимоотношения с някои от органите”, каза Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна.

1918219

Кучетата са продавани чрез интернет сайтове, с фалшиви документи за произход и здравословно състояние. Така минавали и границата, някои стигнали чак до Франция. Приходите получавали фирми, регистрирани на клошари. По подобни случаи би трябвало да работи зоополицията.

1918222

"Всеки един такъв случай първо, прокарва практика в тези разследвания и второ, показва къде има слабости и къде трябва да се предприемат организационни и законодателни промени”, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Засега разследването е за избягване на данъчни задължения, използване на неистински документи, предстои разследване и за нехуманно отношение към животни.

Водещи

Най-четени