Шестимата бедстващи в Приморско са спасени, но положението остава кризисно 16.07 | 13:45

Затворен остава пътят Бургас–Созопол

От Теодора Кокаланова

Успешно е преминала операцията по спасяването на шестимата бедстващи в Приморско. Това заяви кметът на Приморско д-р Димитър Германов. Те бяха заклещени в района на така наречения завой "Ставински" и екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" ги извозваше с лодки.

Все още заседава Кризисният щаб в сградата на общината, предаде агенция "Фокус". Затворен остава пътят Бургас-Созопол. Остава бедственото положение в Приморско. Градът е напълно откъснат от другите населени места в района. От "Пътна полиция" съветват да не се пътува по Южното Черноморие, докато не се нормализира ситуацията. 

Южното Черноморие е под вода. Стотици са блокираните туристи. Има закъсали коли, наводнени улици, хотели и домове. Реките Ропотамо и Дяволска преляха. Дълбочината на водата в отделни участъци надхвърля 1,80 м.

Жълт код е обявен в 8 области на Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури. Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. Очаква се в тези области да паднат валежи между 15 и 35 л/кв.м. Ще продължи да вали и по Черноморието.

В Приморско има наводнени приземни етажи и мазета. Десетки са падналите дървета от урагана. Плажната ивица е унищожена. Река Ропотамо е разделила плажа на две, десетки лодки са навътре в морето. "Има паднали дървета, има скъсани проводници от електропреносната мрежа", отбеляза кметът.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева разпореди Агенция "Пътна инфраструктура" и ВиК - Бургас да предприемат необходимите мерки за преодоляване на последиците от обилните валежи в района на Приморско и Созопол.

Тя поддържа непрекъсната връзка с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", Областно пътно управление – Бургас и ръководството на ВиК дружеството. 

От републиканската пътна инфраструктура е засегнат път II- 99. Залети са участъци между Атия и Черноморец, които вече са отводнени, като продължава почистването. Река Ропотамо е преляла, вследствие на което е залят участък от пътя преди входа на Приморско. Непроходим между селата Росен и Веселие е път III- 99- 2.

Заради засегнатите участъци е въведен обходен маршрут по път  I-9 Ново Паничарево – Ясна поляна – Приморско. По разпореждане на министър Терзиева от ВиК-Бургас са изпратили техника, която да помогне за разчистването на пътя към с. Веселие.

Екипите на Областно пътно управление - Бургас работят по разчистването на отводнителни канавки, затлачени водостоци и отводнителни шахти. По предварителна информация има изнесени асфалтови участъци и нарушение настилки.

В обслужвания от ВиК-Бургас район няма сериозни проблеми, свързани с наводненията в Приморско. Залята е една помпена станция, поради което от ВиК дружеството препоръчват днес и утре водата в селата Росен (община Созопол) и Веселие (община Приморско) да не се използва за пиене.

Язовир "Ясна поляна" има свободен обем от 3 млн. кум. м. Язовир "Ново Паничарево" се изпуска контролирано с 10 куб. м/сек. Количеството е малко и не може да създаде опасност за населението, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Водещи

Най-четени