Здравният министър допусна пълно затваряне при неспазване на мерките 05.09 | 13:28

Кацаров обвини бившия премиер Бойко Борисов, че еднолично е спрял ваксинирането с "Астра Зенека"

От iNews

"Ако спазваме стриктно мерките, които въвеждаме от 7 септември, които не са крайни, а са много добре подбрани, може скоро да се освободим от някои или от повечето от тях. Ако не ги спазваме обаче, може да стигнем до много по-строги мерки, включително и до пълно затваряне", това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по БНР. Според него контролните органи в държавата и в момента съблюдават дали мерките се спазват. "Хората, които протестират срещу мерките, имат основание за това, доколкото спирането на работа ги лишава от доход и препитание. Тези хора трябва да бъдат компенсирани и правителството има готовност за това. Можеше въобще да не се стига дотук, ако ваксинацията у нас беше масова. Но случаят не е такъв и ние действаме според ситуацията", каза още той.

"Между 94 и 96 на сто от хоспитализациите от коронавирус в България са на неваксинирани хора. Същото съотношение е и при смъртните случаи. На хората, които казват, че смъртни случаи има и при ваксинираните, отговарям: Смъртните случаи сред ваксинираните са 1 на 1000. А сред неваксинираните на 100 болни умират четирима. Това е с 40 пъти повече. Първоначално се смяташе, че ваксините ще предпазят от предаване на болестта. Оказа се, че не пазят в пълна степен, но в огромна степен предпазват от тежко протичане и смърт", коментира още служебният здравен министър.

Според него предстоящите мерки са достатъчни. Те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви той. "Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. това няма да го допуснем!".

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса: "Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хораЗатова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той.

Той обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "Астра Зенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина: "Имаме договорени 4,5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях".

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало:

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. ... Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали".

Водещи

Най-четени