Удължават учебната година на учениците 24.10 | 12:58

МОН предлага повече учебни часове от 1-ви до 11-ти клас

От iNews.bg

Броят на учебните седмици в новия учебен план ще бъдат увеличени за всички ученици с изключение на 12-ти клас. Проектът ще бъде качен на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се обсъжда публично в следващите две седмици, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Учебният план предвижда учениците от 1-ви до 4-ти клас да учат 34 седмици, а от 5-ти до 11-ти клас - 36 седмици. Единствено дванайсетокласниците ще учат 31 седмици, както досега. Предлага се седмична натовареност от 22 часа на децата от 1-ви клас, като за горните класове до гимназиален етап се увеличава постепенно до 32 часа, каза пред Дарик зам.-министърът.

Това ще промени и графика на ученическите ваканции. Децата от 1-ви до 4-ти клас ще завършват на 15 юни, а всички ученици до 12-ти клас ще завършват както и досега - на 30 юни. Началото на новата учебна година в България обаче си остава 15 септември, уточни Кастрева.

"Българските ученици имат най-кратки учебни занятия, а продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията им. Освен това така децата ще получат възможност да са достатъчно време обгрижени в училище", мотивира се тя.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, от 2-ри до 4-ти клас - на 30 май, от 5-ти до 7-ми клас - на 15 юни, а от 8-ми до 11-и клас - на 30 юни.

 

Кастрева обясни и какво ново ще включват учебните планове. "Предприемачеството е един нов предмет, той е интегриран. Нови предмети в начален етап ще са гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, които предлагаме да започнат от 3-ти клас постепенно. За да може от 3-ти до 10-ти клас, включително, да няма прекъсване в обучението по информационни технологии, естествено съобразено с възрастовите характеристики на учениците”, посочи зам.-министърът на образованието.

Водещи

Най-четени