Самолетът - истински кошмар за 40% от пътниците 27.11 | 21:22

Сърцебиене, изпотяване, недостиг на въздух и черни мисли, са само част от емоциите, които изпитват страхуващите се на борда

От Теодора Кокаланова

За едни самолетът се превръща в дом, тъй като е свързан с тяхната професия, за други е истинско преживяване и кеф да се извисят сред облаците, за трети обаче летенето може да доведе до неподозирани последици и да се превърне в кошмар. 

Сърцебиене, изпотяване, недостиг на въздух и черни мисли. Ако изпитвате някое от тези чувства, докато сте на борда на самолет, вие определено попадате в класацията на страхуващите се от летене. Според психолози между 10 и 40% от пътниците изпитват различни притеснения по време на полет.

"Обикновено страхът е свързан с това, че ще се случи нещо с тях по време на полета, нещо със самия самолет, че или те ще загинат, че ще оставят близки хора, за които носят отговорност или пък, че ще се случи нещо с техните близки, с които са заедно на полета" – твърди авиационният психолог Елена Пенчева.

По думите й причините за тези страхове може да са различни. "Те започват още от дома, от подготовката, когато предстои някакво пътуване", смята специалистът. Фобията при някои хора е толкова силна, че те дори не могат да се качат на самолет. Този страх обаче може да бъде овладян с помощта на терапевт.

Оказва се, че добрата информираност е ключът към преодоляването на подобни фобии, съобщава TV7. Сред начините са срещи с опитни пилоти, които обясняват, че самолетът не е камък, който може да падне от небето. Авиатори с над 20 хил. летателни часа разкриват и какво е това турболенция. Всъщност ако оставите негативните мисли настрана, можете истински да се насладите на пътуването сред облаците. 

Важно за жените е да не оставят подготовката на багажа за последния момент, за да избегнат напрежението. Отдайте се на любими занимания по време на полета, съветват психолозите. И не забравяйте, че екипажът се грижи за вашата сигурност!  

Водещи

Най-четени