Народното събрание не работи заради липса на кворум 15.06 | 13:45

Напускането на депутатите на БСП провали заседанието в пленарна зала

От iNews.bg

След неуспешен опит за регистрация, поименна проверка за наличие на кворум, множество процедурни хватки и напускане на зала на депутати от БСП, председателят на парламента Цвета Караянчева прекрати днешното пленарно заседание, предаде БГНЕС. Всичко започна в началото на заседанието, когато в дневния ред на депутатите залегнаха три нови точки – гласуване на помените в Закона за водите и Закона за МВР, както и обсъждане на освобождаването на проф. Камен Плочев като председател на НЗОК.

Освен законодателната част на парламента, няма да се проведе и петъчния парламентарен контрол, който предвиждаше разисквания с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по темата за Националната здравна карта. От своя страна управляващите обвиниха БСП в саботаж на работата на парламента.

"БСП нека да обяснят защо отсъстват от законодателните инициативи, които те са направили. БСП не искат да работят", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него от БСП дори са бламирали собствените си предложения за разисквания и законодателни инициативи. "БСП не са готови да водят дебат, както не са готови да водят и дебата за вот на недоверие. Преди две седмици казаха, че ще има такъв и до ден днешен никой не говори за мотиви или за това кога ще бъде внесе. Днешната демонстрация на БСП показа, че тях не ги интересуват проблемите, нито в здравеопазването, нито предотвратяването на бъдещи наводнения", смята Цветанов.

Председателят парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров призова поведението на БСП с напускането на пленарната зала да бъде порицано и определи това като действие "против своя народ и своите избиратели". Работата на парламента бе прекъсната по средата на обсъжданите на второ четене промени в Закона за водите, свързани с превенцията, критичната инфраструктура и предотвратяване на наводненията. Законопроектът е внесен от ГЕРБ и ОП, но впоследствие бе прекратен от всички парламентарни групи.

"Третира въпросите, свързани с управлението и стопанисването на язовирите, които на територията на България са повече от 5000, от които 4700 са общински. С този законопроект даваме възможност на общините, които нямат финансова възможност и капацитет да осигурят стопанисването на язовирите, да ги прехвърлят на държавата", обобщи председателят на Комисията по опазване на околната среда Ивелина Василева.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова също разкритикува БСП за проваленото пленарно заседание, в което трябваше да се проведат и разисквания с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по Националната здравна карта, които са поискани преди две седмици именно от левицата.

"Поведението на колегите изглежда абсолютно нелогично, защото ние бяхме готови за дебат. Те избягаха от дебата, който сами бяха заявили", подчерта Дариткова. Тя обвини БСП и за несъстоялото се гласуване на предсрочното прекратяване на мандата на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК, който отсъства повече от 3 месеца от поста си.

Водещи

Най-четени