Гурбетчии "внесоха" коронавируса в голямото село Брестовица край Пловдив 28.04 | 12:45

От днес селото в Родопската яка, което се слави и като винарската столица на България, е под полицейски контрол, но не е блокирано.

От iNews.bg

Едно от най-големите села в България - пловдивското Брестовица, е напът да се окаже огнище на заразата от COVID-19. Сутринта генерал Мутафчийски осветли четири нови случаи на положителни за коронавирус в Пловдив. Всъщност, трима от тях са именно от Брестовица, която е известна и като винарската столица на страната. Богаташкото населено място се нарича още Малката Америка.

По информация на колегите от Novinite.bg, от сигурен източник, вирусът-убиец се е разпространил в ромската махала на селото, което отстои само на 15 км. от града под тепетата. Малкото разстояние и фактът, че брестовичани работят масово в Пловдив, Стамболийски и Кричим прави реална опасността вирусът да пламне неконтролируемо, не само в селото.

Гурбетчии, които са се завърнали от Испания и Италия, са донесли заразата. Официално в селото има и още един с положителна проба за коронавирус, който също е от ромски произход. Местни обаче свидетелстват за доста повече лица с грипоподобни симптоми, които щъкат.

Важно е да се направи уточнението, че етническата махала в Брестовица се слави като много примерна. Там живеят предимно богати цигани, които не крадат и не създават проблеми, каквито сме свикнали да се случват в други ромски гета. Това е добра предпоставка заразата да бъде ограничена и хората да спазват мерките.

От днес селото в Родопската яка е под полицейски контрол, но не е блокирано. Очевидци от мястото на събитието заявиха пред Novinite.bg, че са преброили поне 7-8 патрулки из улиците. Мълвата вече е стигнала до почти всички в около 3000-хилядното село и повечето хора си стоят по къщите. Много от тях пък са "избягали" в курорта Бряновщица, която е нещо като вилна зона за брестовичани.

Ако коронавирусът продължи да се разпространява, то Брестовица я чака съдбата на Банско и Паничерево - пълен блокаж и задължителна карантина, която да ограничи опасността.

В тази връзка са взети всички противоепидемични мерки и се започва проучване сред контактните лица, като ще бъде максимално разширен периметърът, за да се ограничи риска.

Екип на РЗИ вече е на място и ще бъдат тествани над 30 души от близките на двете семейства, където COVID-19 върлува. такава заявка даде областният управител на Пловдив - Дани Каназирева.

Водещи

Най-четени