Изграждат кръгово между Е-79 и „Струма” край Благоевград 07.09 | 12:05

Главният път ще бъде затворен за ремонт от днес следобяд

От iNews.bg

Днес започват ремонта на кръстовището между Главен път Е-79 и ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край Благоевград с поставяне на над 150 кв. метра пътни знаци за новата организация на движението. При разклона за с. Бараково - по-малко от 11 месеца след откриването на автомагистралата, на Главен път Е-79 ще се строи кръгово кръстовище заради честите катастрофи. По тази причина Е-79 ще бъде затворен от днес следобяд, предаде БГНЕС.

ЛОТ-2 на автомагистралата бе открит на 22 октомври м.г. от президента и премиера.

Кръговото кръстовище се изгражда след многото сигнали, че тук стават често катастрофи, тъй като идващите от Благоевград, за да се включат в ЛОТ-2 на "Струма” трябва да направят ляв завой при насрещно движещи се автомобили.

Самото спиране на пътната лента в посока Дупница, за да се изчакат насрещно идващите, създаваше предпоставки за челни удари при отнемане предимството на идващите насреща. Левият завой е на самата лента, без да е обособена самостоятелна такава. Спирането и изчакването на насрещните пък донасяше удари отзад на разсеяните водачи.

Още от сега е ясно, че новото кръгово едва ли ще реши проблема със задръстванията, тъй като пак ще се пресича с Е-79, а движещите се по него са с предимство, смятат ксперти. При разклона за село Бараково Е-79 минава над магистрала "Струма” посредством надлез. Е-79 и автомагистралата се пресичат във формата на буквата "Х”. Най-простото решение според всички бе изграждането на отбивка в посока с. Бараково, която да се включи отдясно в автомагистралата. За този вариант бе нужно само да се свали един 4-5-метров скат.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обаче упорито отказва да стори това. Сега ще се строи кръгово и така досегашните проблеми с левия завой ще останат и при бъдещото кръгово. Преди него пак ще се натрупват колони и пак ще се пресича Е-79, тоест пак ще има конфликт.

С новата организация на движението идващите откъм Дупница ще продължават към Благоевград, отбивайки вдясно преди надлеза и включвайки се в автомагистралата. Тя свършва при разклона за ГКПП "Ст. Лисичково” и с. Зелен дол.

По "Зелендолско шосе” пътуващите за Благоевград и продължаващите към Симитли, Банско, Сандански и ГКПП "Кулата”, ще се включат в Е-79 при разклона за кв. Грамада.

Този маршрут, но в обратна посока ще ползват пътуващите в посока Дупница и София. Ако искат, те ще могат да се върнат на Е-79, излизайки от "Струма” при пътен възел "Бобошево”. Този вариант важи за пътуващите за селата Мурсалево, Усойка, Джерман и др.

Проблем ще има за пътуващите между Бараково и Благоевград. Според инж. Асен Андонов, те ще бъдат пропускани, докато може, по време на ремонта. Те могат да ползват и стария път между Благоевград и Бараково.

Водещи

Най-четени