Районните кметове няма да бъдат избирани пряко 02.06 | 13:53

Това реши окончателно парламентът с приемането на промените в Изборния кодекс

От Кремена Бедерева

Районните кметове няма да бъдат избирани пряко, реши окончателно парламентът с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс.

Изискването за уседналост на местните избори след 2011 г. беше намалено от 12 на 6 месеца.

Измененията са вследствие на решението на Конституционния съд, с което някои от разпоредбите на кодекса бяха обявени за противоконституционни. Предлага се обаче на вота наесен уседналостта да остане 10 месеца.

Този текст предстои да бъде гласуван от народните представители. Изискването за уседналост за кандидатите за членове на Европейския парламент от България също беше намалено, информира още БТА.

Те трябва да са живели най-малко през последните шест месеца в страната или в друга държава-член на ЕС. Пряката изборност на районните кметове подкрепиха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, но от ГЕРБ и "Атака" се обявиха против предложението.

Депутатите записаха, че Изборният кодекс определя организацията и реда за произвеждане на избори за народни представители, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламента от България, общински съветници и кметове на общини и кметства, както и условията, на които трябва да отговарят кандидатите.

Водещи

Най-четени