Седмицата: Спорове за апартаментите на политици и партийните субсидии 30.06 | 18:00

КПКОНПИ оповести, че няма конфликт на интереси в имотните сделки на властта

От iNews

Дебатът около намаляването на партийната субсидия продължи и през отминаващата седмица. Държавните средства, отпускани за партиите, ще бъдат намалени - за това се споразумяха коалиционните партньори. Решението с колко и откога ще бъде взето до края на юли.

Едно вече е сигурно - още преди да намалят субсидията си партиите ще трябва да върнат доброволно надвзетите 14 милиона лева държавни пари от 26 май 2016-та до края на март тази година. Управляващата ГЕРБ първа съобщи че вече е върнала тези над 5 милиона лева, които дължи на държавата. И от ДПС върнаха в държавната хазна своите задължения в размер 1 600 000 лева.

Три месеца след скандала с евтините имоти на властта, предизвикал серия от оставки на ключови фигури от ГЕРБ се оказа, че никой от политиците няма да отговаря пред Антикорупционната комисия, заради информацията, че са закупили жилища на по-ниска от пазарната цена. Проверките срещу имотните сделки на седем души от висшите етажи на властта, сред които Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Николина Ангелкова - не са установили конфликт на интереси. Прекратени са и имотните проверки и срещу още четирима политици - Елена Йончева и Крум Зарков от БСП,  както и Валери Жаблянов от левицата и бившият вицепремиер Валери Симеонов.

След като КПКОНПИ оповести, че няма конфликт на интереси в имотните сделки на властта, НАП ще разследва дали има основания за образуването на дела. Казусът ще бъде окончателно решен след данъчните ревизии на НАП.

Междувременно постройките на терасата на самия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев отново са под въпрос, след като за няколко дни неговата тераса стана законна с решение на дългогодишния шеф на дирекция Общински строителен контрол в столицата Влади Калинов. Архитектът подаде оставка два дни след като реши да отмени заповедта за събарянето на навесите на терасата на председателя на КПКОНПИ.

Нов обрат по енергийна тема от миналата седмицата - Българският енергиен холдинг изненадващо не прие подадената от Петър Илиев оставка като изпълнителен директор на Националната електрическа компания.  Илиев депозира своята оставка заради напрежението в сектора. Той беше обвинен от работодателските организации за високата цена на тока за фирмите на свободния пазар.

Обществото стана свидетел на следния парадокс - Петър Илиев подаде оставка, която на практика сам не прие. Обяснението - освен директор на НЕК, самият Илиев е и председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. От пресцентъра на холдинга бе оповестено, че в гласуването на оставката - Петър Илиев не е участвал, а само другите двама члена на Борда на БЕХ, които на практика са подчинени на Илиев.

Енергийният министър Теменужка Петкова, заяви, че сега не е моментът да се приема оставката на изпълнителния директор на НЕК.

Специалистите по здравни грижи в многопрофилната болница в Троян излязоха на тридневен протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Месечните възнаграждения на медицинските сестри в троянската болница са малко над 600 лева, въпреки обещанието на здравното министерство, че ще станат 950 лева от 1 юни. Медицинските сестри заплашиха с колективна оставка ако исканията им не бъдат удовлетворени и дадоха срок до септември, когато се очаква национален протест.

Междувременно над 100 специалисти по здравни грижи и лекари от видинската болница са подали 3-месечни предизвестия за оставки, което означава, че от края на септември видинчани могат да останат без болница. Като мотиви се посочват "унизителното заплащане" и "намаленият състав", в който медиците се налага да работят.

От 1 юли областните болници в страната ще увеличат заплатите на персонала с между 150 и 250 лева по нова методика, разработена от здравното министерство.

Ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията да бъдат към основните заплати или под формата на допълнително материално стимулиране.

Еленица Маринова, БНР

Водещи

Най-четени