Учениците отново на училище в четвъртък 10.03 | 11:02

Според развитието на ситуацията с група и коронавируса обаче нещата може да се променят

От iNews.bg

На 12 март, четвъртък очакваме учениците да се върнат в училище след грипната ваканция, ситуацията остава непроменена спрямо вчера, но е динамична и може да се промени във всеки следващ момент. Това каза пред БНР Жени Костадинова, директор  на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката (МОН).

Това важи за всички освен Плевен и Габрово, където са наложени по-строги ограничения заради потвърдените случаи на коронавирус, и област Пловдив, където грипната ваканция бе удължена до края на седмицата.

"По наши изчисления от учебния процес, в различните региони, са за губени между 6 и 16 учебни дни", каза Костадинова в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт". И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно.

Според нея няма да е коректно да се каже, че учебният материал може да бъде предаден безпрепятствено.

"Това налага своеобразно преструктуриране, но към момента не можем да говорим, че ще се удължава учебната година или, че ще се предприемат някакви мерки… Вярваме на учителите, че могат да преценят как точно да подходят с учениците, за да постигнат очакваните резултати".

"В случай, че има допълнителни обстоятелства, ще мислим. Към момента не обсъждаме пипане на пролетната ваканция или удължаване (на грипната). Но да видим как ще се развият нещата", каза Костадинова.

Водещи

Най-четени