Намаляват водата от язовир Камчия за Варна, за да се предотврати безводие в Бургас 19.08 | 12:00

Северното Черноморие ще се водоснабдява от язовир „Цонево“, а Южното ще взема и от „Ясна поляна“. Това разясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро

От iNews.bg

Ще намалим количествата вода от язовир "Камчия" за Варна, за да не се стигне до безводие в Бургас. Северното Черноморие ще се водоснабдява от язовир "Цонево", а Южното ще взема и от "Ясна поляна". Това каза в "Здравей, България" по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро. 

"В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми – поречието от язовир "Копринка" до река Тунджа е пресъхнало. Друг пример – язовир "Камчия". Трябва да чакаме догодина май-юни или да вземем мерки още сега", попита той.

"Предстои ни водна криза. Ако тази година не вали дъжд, ако не падне сняг, догодина ще имаме осезаеми проблеми. Досегашният начин на управление на водните ресурси ще се окаже неприложим в условията на все по-голяма суша. Трябва обаче да вземаме трудни решения. На следващия министър хич няма да му е лесно", предупреди Ревизоро.

"Язовир "Камчия" дава вода и на Северното, и на Южното Черноморие. Ако няма огромен сняг и дъжд, каквито през последните три години липсваха, единият вариант е, когато свърши водата във водната кула, да сложим помпи в мъртвия обем и няколко месеца ще издържим. Трябва ли обаче да чакаме май и юни? Нужни са мерки още сега. Много лесно е да кажеш след три месеца се оправяйте", добави той.

"Премиерът ми е възложил за Черноморието специално и от три месеца работим по една стратегия. Предложихме му няколко варианта и той каза да работим по всички едновременно. Трябва да вземем мерки за следващото десетилетие", заяви министърът. 

"Язовирите, които не се използват от десетилетия, трябва спешно да бъдат ремонтирани и закачени към деривацията, която захранва Бургас. По този начин проблемът и за бизнеса, и за гражданите, и за летуващите, ще бъде решен за десетилетие, но има и други проблеми в страната", добави той.

"Заобикалят се проблемите, надявайки се дядо Боже да пусне дъжд. Докато аз съм министър вода ще има, но трябва да се подготвим за бъдещето", уверява Ревизоро. 

За Черноморието до следващата Нова година, а не тази, ще издържим дори и да не паднат дъждове и снегове, но е хубаво сега да мислим, за да не се налагат трудни решения, добави той.

"На много места може да има водни режими, ако през тази година няма дъжд и сняг. Хубаво е от язовир "Кричим" да се захранва и Пловдив, и Хасково", заяви министърът. 

"Притеснявам се за хората, които ще седнат на моя пост, защото ще са като лекарите от Бърза помощ, които отиват в ромския квартал, за да ги пребие някой. На другия ден пак са длъжни да отидат там, защото са полагали клетва. Така и аз съм длъжен да се грижа за чистотата на въздуха, да водата и за тези, които стачкуват, и за тези, които не протестират. Не ми е приятно да ми казват мутра, но и това го има в управлението", каза още той.

Водещи

Най-четени