Забраните около Калиакра остават до нова заповед, одобрена от Брюксел 08.08 | 15:04

Собствениците на земи от защитената зона ще бъдат компенсирани чак след проверка за грешки в „Натура 2000“

От iNews.bg

Заповедта за защитената зона "Комплекс Калиакра" ще продължава да действа до прецизирането на нова. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, проведена в Министерски съвет, предаде "Фокус".

"Балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи. Този баланс не се намира лесно. Дълбоко убедени сме, че трябва да го намерим. Гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които сме осъдени. Основният проблем е Планът за управление на защитената зона "Калиакра", в който се сблъскват редица интереси. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко подкрепи, които да се занимаят с казусите. Ще има представители на всички заинтересовани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този план не може да дебалансира в каквато и да е посока", заяви Димов. По думите му в момента няма процедура, по която да работят по намаляване или увеличаване на зоната Натура 2000. "Тя е процес, който се е случил преди 10 години. Две години и половина до момента се работи този план, а не оттук нататък. Разумно дълго в никакъв случай не означава този период. Когато говорите за кадастъра, вчера изпратихме информация за имотите. Една от договорките с ЕК е, че ще трябва да бъде направен преглед в този район и да се види дали има допуснати грешки", допълни той. Според него едва тогава може да се говори за компенсации. Малко по-рано вицепремиерът Валери Симеонов, който също участва в срещата, обяви, че всички собственици на земи от защитените зони, ще бъдат обезщетени

"Заповедта продължава да действа до прецизирането на нова, която да бъде координирана, за да отговорим точно на решенията на съда. След това тази заповед ще бъде координирана и с Брюксел и тогава ще отменя сега действащата. Заповедта не касае акваторията на Черно море. Тази седмица ще бъда в Каварна, за да говорим на тази тема. Основният проблем е Планът за управление, който трябва да бъде изработен с местните граждани, браншовите организации и респективно да бъде защитен и законът", подчерта Димов.

Той добави, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория. Министър Димов не пожела да коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за опазване на околната среда.

Водещи

Най-четени