Фандъкова: Помощ за Перник само при пълна гаранция за водата за софиянци 21.01 | 14:09

Имам уверението на „Софийска вода“, че има възможност да се отклонят количества, казва още тя

От iNews.bg

Нормално е да помогнем на съседната община Перник, защото нито една община не е застрахована и всички трябва да си помагаме, но това не трябва да става за сметка на софиянци. Ще поискам 100-процентова гаранция за водоподаването на София. Това заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

"Решението ще бъде взето от Общински съвет, след като получим искането и решението на Министерски съвет. Очаква се в четвъртък да бъде взето решението, според информацията на министъра на икономиката. Ще се запознаем внимателно. Поискала съм пълната експертиза, "Софийска вода" да гарантират, че по никакъв начин не може да бъде за сметка на водоподаването в София", каза столичният кмет.

Фандъкова заяви, че е поставила въпроса за стената на яз. "Бели Искър". Тя припомни, че през тази година правителството е предвидило средствата за ремонта.

"Очаквам час по-скоро да се одобрят проектите и без да се източва водата на язовира, да се направи този очакван ремонт. Но това, което искам да се гарантира е, че обемът, който е предписан във връзка със състоянието на стената, по никакъв начин няма да бъде надвишаван. Нещо повече, искам да бъде по-малък обем във всеки един момент, независимо от нуждата от водоподаване. Увериха ме, че това е напълно възможно", каза кметицата.

Другият въпрос, който тя засегна, е за Рилския водопровод и вероятността от аварии.

"Аварии и сега, без да осигуряваме допълнителна вода за Перник, се случват. Информацията ми от "Софийска вода" е, че се случват по две-три аварии годишно, но те се отстраняват бързо. Имам уверенията, че целият капацитет е напълно в състояние да поеме такава помощ", заяви Фандъкова.

Водещи

Най-четени