Математик: Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи 18.09 | 10:14

Ваксиниранети с две дози преди поне две седмици могат да бъдат спокойни

От iNews

Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи локдаун. И дори и ваксинираните ще трябва да си останат вкъщи. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме. Това каза пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов.

"Сегашната вълна може много лесно да повтори това, което се случи миналата есен. Сега може да има 100 000 активни случая с 13 000 в болница. Трябва да имаме предвид, че "Делта" вариантът е по-заразен и с изключително много копия", обясни той.

Томов предупреди, че може да се отворят сериозни клъстери заради началото на учебната година и препоръча да се носят най-хубавите маски в училище, за да е по-безопасна средата.

Междувременно математикът изрази надежда, че българите ще започнат да се имунизират повече. В момента ваксинационният процент е нисък.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с когото вече сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормални ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница", добави Томов.

"Положителната новина, свързана с COVID пандемията, са за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани", посочи той.

 

Водещи

Най-четени