Държавата вади повече пари за пълнолетните с увреждания 30.06 | 16:35

Предложенията на родителите на такива деца вече са вкарани в проект на Закон за социалните услуги, съобщи Бисер Петков

От iNews.bg

Държавата планира да увеличи размера на помощите, които получават навършилите 18 години деца с увреждания. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол. Според него Министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на станалите вече пълнолетни деца с увреждания. По думите на Петков въпреки увеличението на семейната помощ за децата с най-тежки увреждания на 930 лева, когато те станат пълнолетни, размерът на помощта рязко спада и съответно е необходима по-голяма финансова подкрепа за тези вече порасналите деца. "Дали това ще стане с увеличаване на гарантирания минимален доход или чрез друг механизъм за увеличаване на интеграционната добавка, целта, която си поставяме е да се увеличи финансовата подкрепа за пълнолетните”, заяви Петков, цитиран от бТВ.

Социалният министър допълни, че за облекчаване на живота на хората с увреждания ръководеното от него министерство ще осигури устойчивост на услугите социален асистент, личен асистент и домашен помощник, като се търсят варианти и за национално финансиране през следващата година. "Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпо”, коментира пред журналисти Петков след разискванията в пленарна зала. Министърът обясни, че приемането на такъв закон, който е по искане на родители на деца с увреждания, е свързано с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на 3 минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа.

"Вместо това МТСП работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги. Някои полезни неща от проекта на Закона за личната помощ също стоят за разглеждане при реформата в тази област”, уточни министърът. Той допълни, че една от концепциите в подготвяния Закон за социалните услуги е картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион. Петков посочи още, че министерството му ще работи и за ускорено приемане на Закона за социалните услуги, концепцията, за която вече е публикувана.

Той припомни и необходимостта от реформа на модела за медицинска и трудова експертиза. "Съвместната работа на социалното и здравното министерство вече е започнала, концепцията ще е готова до края на годината. След това ще бъдат направени и нормативните промени. Интеграцията на хората с увреждания се базира на медицинската експертиза и социалната оценка, по която има какво да се желае”, каза Петков. И допълни, че МТСП ще работи за бързо усъвършенстване на социалната оценка в рамките на действащото законодателство, а в перспектива предстои приемането на изцяло нов вид социална оценка.

Социалният министър уточни, че семействата с деца с увреждания няма да загубят правото на целева помощ за отопление заради увеличения размер на помощта за деца, предприети са необходимите изменения в наредбата за отпускане на помощта, така че семействата да не изпаднат от кръга на получаващите този вид помощ. По въпроса за медицинските изделия и помощните средства министърът каза , че е съгласен, че неефективно се използва немалкият ресурс за това от 50 млн. лева годишно, тромава е и процедурата по предоставяне на изделията и помощните средства. Предложени са вече реформи - тази дейност да отиде към здравното министерство, където имат по-добра експертиза за определяне на вида на помощта.

Водещи

Най-четени