Обвинения за присвояване за трима лекари от врачанската болница 28.02 | 15:31

Чрез фалшиви документи са били получени близо 32 500 лева

От iNews.bg

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на "МБАЛ "Христо Ботев"- Враца. В хода на разследването е установено , че в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението по "Съдова хирургия" в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца - д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи  и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015г.  на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р.Ц. – началник отделение "Съдова хирургия",  д-р С.Л. и д-р О.Ц., бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице /в полза на д-р Х.М./ парични средства, собственост на  МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, поверени им да ги управляват / чл. 202 ал.2 НК/, като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Д-р Р. Ц. е с мярка за неотклонение "Подписка".

Д-р О. Ц.  е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Д-р С.Л. е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лева.

На 27.02.2018 г. Районна прокуратура – Враца внесе искане за отстраняване от длъжност на д-р О.Ц. -  настоящ изпълнителен директор на  МБАЛ "Христо Ботев" – Враца.

Най-четени