Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на ЦИК 17.03 | 18:48

Те са предложени от политическите сили

От Мая Александрова

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Централната избирателна комисия, предложени от депутати, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

На заседанието на комисията са присъстваха и депутати от други комисии, представители на президентската администрация, на извънпарламентарни партии и експерти.

24 кандидати бяха изслушани по поредността на внасяне на предложенията в деловодството на парламента.

От ГЕРБ предлагат Маргарита Златарева за председател на ЦИК. Кандидатурата й беше представена от зам.-председателя на групата на ГЕРБ Цецка Цачева, която я описа като добре позната в юридическите среди, с опит и в самата комисия.

Според Маргарита Златарева трябва да се организира Обществен съвет към ЦИК, който ще работи заедно с ЦИК. В това, според нея, ще се изразява и участието на НПО в пряката работа на ЦИК.

"Може да има и наблюдатели, които също така да са представители на граждански организации" заяви Златарева в отговор на въпрос на Мая Манолова.

От ПГ на "Коалиция за България" номинираха Ивилина Алексиева за председател на ЦИК.

"Алексиева е юрист, с повече от 15 години стаж. Разпознаваема е като защитник на различни каузи, например за честни и прозрачни избори", посочи Манолова.

"С номинацията на Алексиева "Коалиция за България" удържа обещанието си да предложи за ЦИК номинации от гражданските организации, а кандидатурата на Алексиева е подкрепена от 14 неправителствени организации", отбеляза Мая Манолова.

"Години наред Институтът за модерна политика, където работя, извършва мониторинг на институциите за управление. Сега мога да приложа този опит отвътре и да въздействам за това по-добро управление", обясни мотивацията си за участие в състезанието Алексиева.

"20 март е последният срок, предвиден в Изборния кодекс за избиране, съответно и назначаване, на членове на ЦИК, така че очаквам тогава Народното събрание да избере председател, зам.-председатели и секретар. Очаквам и президентът да назначи с указ останалите членове на ЦИК", заяви председателят на правната комисия Четин Казак след края на изслушването.

Казак припомни, че на 18 март в 18.00 часа изтича срокът парламентарно представените политически сили да предложат окончателно кандидатурите си за ръководство и за членове на бъдещата ЦИК. Той прецени изслушаните кандидати като "много авторитетни, с дълъг професионален опит в изборното законодателство и изборния процес", допълва БТА.

Водещи

Най-четени