Връщането на стария праг за преференциален вот мина първата цедка 26.03 | 15:00

Останалите предложения за промени в Изборния кодекс обаче бяха отхвърлени от правната комисия

От iNews.bg

Комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат възстановяването на стария праг при преференциите, предаде БГНЕС. Така отново се очаква да заработят старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент.

Между двете четене на законопроекта имаше и други предложения, но те не срещнаха одобрението на мнозинството. Депутатите от комисията отхвърлиха настояването на НФСБ предпочитанията за кандидат за общински съвет да са валидни, ако броят на гласовете, които е получил, е не по-малко от 20 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа. Патриотите смятат, че този праг е по-адекватен от 7-процентния, защото според тях при него е възможно с около 100 гласа да бъде пренаредена кандидатската листа, което създава благоприятна възможност за използване на корпоративния вот.

Мнозинството отхвърли и предложенията на ДПС. Те отново настояваха Избирателни секции извън страната да се образуват навсякъде, където има дипломатическо и консулско представителство и над 20 избиратели, както и там, където минимум 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. От движението за пореден поискаха да отпадне и принципът на уседналост.

Водещи

Най-четени