Проучване на ЕК: България в топ 3 на най-расистките страни в Европа 15.08 | 16:16

От всички азиатци приемаме само евреите, не щем в семействата си африканци, араби и мюсюлмани

От iNews.bg

С продължаващата вече няколко години мигрантска криза в Европа отношението на гражданите на ЕС към различните етнически групи търпи промени. Доколко обаче биха се чувствали комфортно синът им или дъщеря им да има романтична връзка с човек с различен произход и религия? На този въпрос отговаря изследване на Европейската комисия от 2015 г., цитирано от Bored Panda и Асtualno.com.

През август 2017 г. пък потребител на платформата Reddit с прякор Bezzleford решил да направи карти по данните от проучването. Така цветово е отличено кои са най-расистки настроените страни в ЕС. И резултатът не е особено добър за България.

На въпроса: "Ще се чувствате ли комфортно, ако едно от децата ви има връзка с чернокож човек?", само между 20 и 29% от българите отговарят с "Да".

1961431

Нашата страна е сред малкото на континента, оцветени в червено по показателя. В този цвят са още Чехия, Словакия, Румъния и Прибалтийските държави.

Малко повече (между 30 и 39%) са българите, които не биха имали нищо против половинката на детето им да е от азиатски произход.

Когато обаче става въпрос за мюсюлмани, се връщаме в ярко червената зона - една пета от хората у нас не биха одобрили връзка на детето им с човек, изповядващ тази религия.

Явно единствените, срещу които нямаме нищо против, са евреите. Над половината българи биха се чувствали комфортно, ако в семейството им като зет или снаха влезе евреин/еврейка.

Повечето държави от Западна и Централна Европа са оцветени в зелено, което показва, че там има по-голяма толерантност към различните етнически и религиозни групи.

Между 90 и 100% от шведите например нямат против връзка на детето им с азиатец.

Водещи

Най-четени