Похвалиха ни от Европол за борбата с фалшиво евро 16.05 | 14:54

Българското участие е сред най-добрите в Европа, каза директорът на Европол Роб Уейнрайт

От Кремена Бедерева

Българското участие е сред най-добрите в Европа по отношение на борбата с фалшификацията на евро. Това каза директорът на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение у нас. 

Конкретният повод за посещението на Роб Уейнрайт е успешната операция на МВР, при която в Пловдив и Хасково в края на миналата седмица бяха разкрити близо 800 хиляди фалшиви евро. Двеста хиляди от тях са били с номинал от 500 евро.

След експертизата на пристигналите специално за случая експерти от Европол може да се окаже, че качеството на фалшификатите е много високо, обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

"Това е основният проблем, който има в момента пред Европейската централна банка за 500-евровите банкноти. По всяка вероятност, от експертизата, която ще бъде направена допълнително, може би ще се окаже, че сме производителите на най-хубавото евро, което е за 500-еврова банкнота", посочи Цветанов.

"Щастлив съм от отличната съвместна работа на Европол с българските власти", каза директорът на институцията.

"Тази полицейска работа беше поредният успех, част от едно голямо международно полицейско разследване срещу една група, която ние смятаме за най-опасните престъпници в Европа, занимаващи се с фалшификации.", подчерта Роб Уейнрайт.

Ще бъде направена съвместна група с Европол, която да работи по тези проблеми, каза премиерът Бойко Борисов, а относно разпространението в Европа на фалшиви евро, произведени от български престъпни групи, министър-председателят заяви: "Ако не бяхме дошли ние на власт да ги спрем, щяха да отидат и в други държави."

Водещи

Най-четени