Фандъкова: До 3 години с метро до театър „София“ и „Зад канала“ 04.11 | 15:45

До септември 2019 г. ще е готов третият метролъч, сега е изпълнен 17%

От iNews.bg

Третият лъч на столичното метро ще бъде построен до 3 години и ще стига до театрите "София" и "Зад канала". Вече започна строителството на нов участък между булевардите "Янко Сакъзов" и "Владимир Вазов", като тунелът ще е с дължина 850 метра, а строителните дейности ще се извършват изцяло под земята, за да не се пречи допълнително на движението. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Третият метролъч ще свърже големи столични квартали и така ще има 12 км нови линии на метрото в София. 31 август 2019 г. е крайният срок, който е поставен на строителите.

Фандъкова подчерта, че с него ще се спестят 90 000 тона вредни емисии. Сега се строят 7 нови метростанции от третия метродиаметър и 17% вече са изпълнени.

През 2019 г., освен крайните квартали, подземната железница ще стигна и до културни институции. "През втората половина на 2019 г. може да идвате на театър с метро. Ще има станция и за двата театъра", подчерта тя.

След проверка на строителните дейности по тунела, който ще свърза театрите с бул. "Владимир Вазов", кметът констатира, че изпълнението върви по график.

"В момента се изграждат 7 от метростанциите, работи се в срок. Очакваме и влизането на тунелопробивната машина през март от "Красно село" до тук, като машината трябва да излезе тук през 2019 г., каза още Фандъкова.

До края на годината се очаква да бъде пуснато движението по бул. "Гоце Делчев", а от догодина това да стане и по бул. "Патриарх Евтимий".

Водещи

Най-четени