Предлагат до 8 години затвор за незаконен риболов 06.12 | 14:35

Така наказвали бракониерите в средиземноморските държави

От Любомир Тасев

От три до осем години затвор за бракониерство предлагат от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията Явор Недев.

Съвместно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов те представиха напредъка по изпълнението на ОП "Рибарство" и намеренията си в най-скоро време бракониерството у нас да бъде инкриминирано с промени в Наказателния кодекс.

В средиземноморските държави, при особено големи размери на улов, за бракониерите се предвижда затвор от 3 до 8 години и глоби, отбеляза Недев.

У нас предложението е за количество от над 200 кг незаконно уловена риба да се прилага също ефективна присъда от 3 до 8 години, глоба между 5 хил. и 15 хил. лева и конфискация на улова и лодката на нарушителя.

"Благодарение усилията на новия екип на агенцията се надявам четири годишното изоставане на програма "Рибарство" да бъде наваксана и отношението на Европейската комисия към България променено," каза на свой ред министър Найденов.

Той отбеляза още, че тези усилия са довели до това да имаме първите четирима осъдени у нас за бракониерство и стотици километри изгорени и унищожени мрежи.

Водещи

Най-четени