Премиерът е наредил пълна ревизия как се строи оградата на турската граница 13.02 | 18:01

Не сме ви забравили, успокои Орешарски търсещите убежище

От Христина Рафаилова

Министър – председателят е наредил пълна ревизия как се харчени парите за строителството на оградата на турската граница.  Той поясни, че първоначалните разчети са били твърде общи и малко г о притеснявали. 

Орешарски посети бежанския лагер в Харманли, като по време на визитата си той разговаря с настанените там. Премиерът инспектира и при какви условия живеят търсещите убежище. 

Той информира, че в следващите дни ще се увеличи броят на хората, провеждащи интервютата в рамките на процедурата за предоставяне на статут.  Министър – председателят обеща в най - близко време да се съкрати значително срокът, в който чужденците ще получават разрешение за пребиваване у нас. 

Премиерът апелира към бежанците да запазят спокойствие и ги увери, че държавата не ги е забравила. "Има централен щаб, който периодично се събира и обсъжда положението в различните центрове. Набелязваме мерки за подобряване на битовите условия, за ускоряване на статута и за интеграция", заяви още той. 

Министър – председателят призна, че страната ни не е била подготвена за бежанската вълна, но увери, че черпим опит от най-добрите практики на останалите държави. 

 "Периодично ми докладват за състоянието на всички бежански центрове. Много мерки разработихме през есента, в това число основната-  ускоряването на даване на статут. В същото време са важни и интеграционните програми. Преди кризата лесно се намираше работно място, но сега безработицата не е малка и у нас", коментира премиерът. Орешарски добави, че целта е сирийците, които ще останат у нас е да бъдат приобщени успешно в обществото и  да живеят при добри условия. 

Той коментира, че за съжаление парите, отпуснати от ЕС, се усвояват значително бавно. 

 Според него проблемът с разделените семейства трябва да се движи с приоритет. "Оградата по границата се строи и уверението е, че до ранната пролет ще стане", добави той. 

Водещи

Най-четени