Шофьорите в София се чудят къде да паркират, а паркингите на метрото стоят празни 14.10 | 12:26

Паркоместата се запълват при концерти, футболни срещи или градушка

От Цанка Донкова

Паркирането в София честичко се превръща в изпитание и на духа, и на тялото за шофьорите. Обикалянето в уличките, за да се намери заветното свободно място всеки ден отнема часове на ред на столичани.

Но българина винаги намира решение на проблема. В случая спасителните паркинги са тези около метростанциите, съобщава в. "Монитор".

Така например по време на мачовете и концертите на Националния стадион "Васил Левски” колите не оставят свободно паркомясто около метрото в столицата. Тогава гаражите се пукат по шевовете, за да се избегнат задръстванията и колоните от автомобили след мероприятията.

Хората се сетиха и за подземните гаражи след тежката градушка, която бомбардира София през август. Тогава само за половин час те се напълниха с шофьори, които решиха да предпазят колите си от ледените късове.

Друга причина е да се избегнат задръстванията при ремонта на "Цариградско шосе” през това лято, столичани предпочитаха да оставят колите си на гаража при "Интер експо център”.

През останалото време, обаче и трите подземни съоръжения на бул. "Цариградско шосе” (1200 места), на бул. "Ломско шосе” (480 места) и на бул. "Черни връх” (600 места) са почти празни.

"В действащите паркинги заетостта е между 10 и 30 %, въпреки разширения обхват на ползватели, които могат да паркират безплатно за различни периоди през деня”, признават от Столичната община.

В момента пътниците на метрото получават възможност за 2 часа безплатен паркинг, а след това таксата е 0.50 лева на час. За останалите е 1 лев на час. Притежателите на карта за градския транспорт могат да паркират колите си безплатно в буферните паркинги на метрото.

Заради строителството на разширението на метрото до квартал "Хладилника” пък шофьорите, които живеят в района, могат да паркират безплатно на буферния паркинг при метространция "Джеймс Баучер”.Това ще става със специален талон, който ще се издава по адресна регистрация от районното кметство.

Капацитетът на паркинга е 620 паркоместа. Въпреки запушените улици жителите на Лозенец, отново не искат да вкарват колите си под земята, а въртят кръгчета, докато не намерят свободно място. От август до сега едва 20 души са подали заявления за стикер за метрото.

Строежът на новата спирка на ул."Сребърна” ще продължи до 1 юни 2016 г. Станцията ще се казва "Витоша” и ще е с дължина 1,3 км.

Водещи

Най-четени