България домакинства балканско военно учение 24.05 | 17:22

Догодина у нас пристигат войски от 8 държави от полуострова

От iNews.bg

Най-видимата област от военното сътрудничество между нас са тренировките и ученията. Те допринасят за развитието на двустранните и многостранни връзки между нашите въоръжени сили. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев при участието си в 12-та годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни. Събитието се проведе от 22 до 24 май 2018 г. в Белград, Сърбия. Основна тема в тазгодишното издание на конференцията бе "Сигурност и отбрана в киберпространството – рискове и възможности за успешно регионално сътрудничество”. 

"До момента провеждахме едно общо учение годишно. От следващата година, в допълнение към него, стартираме осъществяването на интернет базирани курсове, използвайки Мрежата на страните от Югоизточна Европа за подготовка и тренировка. Тази мрежа е разработена от участниците във форума с водеща страна България", допълни началникът на отбраната. Той изрази своите очаквания, че общото учение BALKAN BRIDGES, на което София ще бъде домакин през 2019 г., ще бъде още един добър пример за регионално военно сътрудничество с участието на представители от всички участници във форума.

На конференцията в Белград присъстваха началниците на отбраната на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. Те се обединиха в мнението си, че през годините този форум на военните ръководители на балканските страни се е утвърдил като добър пример за регионално сътрудничество между въоръжените сили и има потенциал за развитие. 

"През втория деветгодишен цикъл на тази важна инициатива, ние отново подчертаваме общата ни ориентация към подпомагане на регионалната стабилност и сигурност, както и нашата ангажираност за постигане на взаимно разбирателство, укрепване на вече установените и откриване на нови механизми за сътрудничество в Балканския регион", се посочва в подписаното от началниците на отбраната съвместно изявление. В документа те споделят мнение, че нивото на военно сътрудничество следва да се повишава чрез годишно планиране на най-малко една допълнителна дейност по подготовката, сред които курсове, семинари, конференции и др., като се започне от 2019 г. Също така те залагат на използването на мрежата за обучение и подготовка в Югоизточна Европа за провеждането на онлайн курсове, които са включени в списъка на съвместните дейности и учения за подготовка. 

В рамките на програмата на събитието участниците одобриха годишните доклади на Координационната група и на подгрупите "Обучение, подготовка и учения" и "Асиметрични заплахи".

Водещи

Най-четени