Кастрева: Очакванията за бум на COVID-19 в училищата не се оправдават 12.10 | 10:30

Ситуацията е динамична, може да се промени във всеки един момент, допълва тя

От iNews.bg

Очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават. Към снощи 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педалогическия персонал това е 2 на 1000. Това каза в студиото на БНТ д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

По думите й всичко е много динамично и картината може във всеки един момент да бъде променена.

"Важно е да се спазват точно правилата и в преобладаващия брой от случаите децата са с положителен тест, придобит извън училище - през семейството или други контактни лица, което означава, че училището е една от най-контролираните среди", каза Кастрева.

Според нея прогнози за затварянето на училищата от ноември са неоснователни и могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината и след решение на здравните власти. "За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни", каза Кастрева.

Тя подчерта , че освен Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката също е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

"Училището е най-контролираната среда, защото ние непрекъснато отговаряме на въпроси на родителите и контролираме доколко се спазват правилата", заяви Кастрева.

Тя каза, че все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище.

Водещи

Най-четени