Наказват неправилно паркиралите в София по- цивилизовано 04.09 | 07:01

Вместо паяк от местната власт готвят електронни фишове

От Христина Рафаилова

Столична община планира по-цивилизован начин да наказва паркиралите неправомерно граждани. 

Изнервящото дирене не автомобила, отмъкнат от паяците, скоро ще ни бъде спестено. Вместо разходка до наказателния паркинг и 60 лв. по-малко в джоба ще получаваме електронни фишове по пощата. 

Такава "честитка" ще получи всеки, спрял в градинки, по тротоари или кръстовища, пише в. "Монитор". 

Служителите на Центъра за градска мобилност няма обаче да останат без работа. Те ще снимат неправилно паркираните возила, след което собствениците им ще се сдобиват с електронен фиш. Глобата за сгафилите е  от 20 до 50 лв. 

"Това все още е една идея, която в момента доразвиваме, но тази практика се прилага успешно в много европейски градовеи най-вече в Лондон и Виена. Тя ще даде възможност и за много по-ефективен контрол от страна на служителите в целия град”, обясни вчера шефът на Центъра за градска мобилност Симеон Арнаудов. 

Освен улеснение за столичани новата практика има за цел да пресече и корупционните практики. 

С нея вероятно ще се наказват повече нарушители, тъй като в момента служителите на центъра едва ли смогват да накажат всички. По данни на местна власт в София неправилно паркиралите са  около 300 000 нарушители на ден.

"Все още не сме уточнили точния метод за събирането на глобите, но парите задължително ще отидат в общинския бюджет”, поясни Арнаудов. Ще се умува и как да се събират сумите от неплатените фишове. Един от вариантите е те да се обвържат с местните данъци, а другият е да се събират от бирници.

Зелената зона в столицата може да набъбне с още 10 000 места. В момента столичните общинари подготвят наредба за паркирането в града. С нея обаче не се решават проблемите с паркирането в "Лозенец”, където гражданите поискаха платени места за паркиране. "Разширяването на зоната обезателно трябва да стане до края на годината.

Водещи

Най-четени