Обучават безработни на компютърни и специфични умения с европари 27.09 | 15:14

В края на октомври стартира нова схема по ОП „Развитие на човешките ресурси“

От iNews.bg

В края на месец октомври ще бъде даден старт на схемата "Умения" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на обявяването на старта на проекта на А1 – "Мтел за Мтел: технологии с бъдеще", който се реализира със средства от ОПРЧР.

Тя уточни, че по схема "Умения" работодателите ще имат възможност да кандидатстват с проекти, които варират между 15 000 лева и 4 млн. лева, в зависимост от големината на предприятието. Средствата ще се отпускат за обучение на служителите на компаниите или за обучение и наемане на безработни лица, като акцентът ще е поставен върху дигиталните компетентности и ключовите умения. Общата стойност на схемата "Умения" е 30 милиона лева.

"Схемата ще бъде доста по-различна от всичко, което сме правили до момента. Ще дадем възможност за обучения по смисъла на Закона за професионалната квалификация с акцент върху дигиталните компетентности и ключовите умения, както и възможност за специфичен тип програми, които са характерни за определен сектор или производство", уточни зам.-министър Русинова. Тя изрази надежда, че за фирмите ще бъде атрактивна възможността да кандидатстват за обучение не само на собствения си персонал, но и на лица, които не са активни на пазара на труда. Курсовете ще дадат възможност на безработни и заети да се преквалифицират в специалност, различна от тази, която вече имат. "Това ще реши едно от големите предизвикателства на пазара на труда – липсата на кадри и възможността хората, които работят в България, да получават по-високи доходи", коментира Русинова.

Проектът на А1 – "Мтел за Мтел: технологии с бъдеще" е на обща стойност над 261 000 лева, от които над 130 000 лева безвъзмездна финансова помощ. Той се реализира по схемата "Специфични обучения" на ОПРЧР. По проекта ще бъдат проведени специфични обучения на 167 служители на компанията, които са наети на трудов договор. "За нас е важно да стимулираме работодателите, които могат да задържат персонала си, да се повишава квалификацията на служителите и да се привличат нови хора, които могат да бъдат обучени", коментира Русинова.

В рамките на схемата "Специфични умения" на ОПРЧР се изпълняват 42 договора на стойност около 8 млн. лева, които са за обучение на служители. "Стремежът ни е в партньорство с работодателите да подобряваме квалификацията на кадрите и условията на труд", коментира Зорница Русинова. Това оказва влияние и за позитивните тенденции на пазара на труда през последните години – рекордно ниска безработица от 5,5%, която е много по-ниска от средноевропейската и нарежда България след страни като Люксембург и Белгия.

Водещи

Най-четени