Объркани изчисления в баловете провалили кандидатстването след 7 клас 03.07 | 17:30

Грешката ще бъде поправена, нито едно дете няма да бъде ощетено, обеща Кастрева

От iNews.bg

Неутроена оценка по математика доведе до сваляне на класирането, което беше качено днес към 11:00 часа. Няма да бъде ощетено нито едно дете. Това каза на извънреден брифинг началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева, предаде БГНЕС.

Тя уточни, че проблемът засяга кандидатствалите в ТУЕС, Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов, една паралелка в НПМГ и паралелката "Парково строителство" в Строителния техникум. "Разбрахме за проблема, след като бяхме сигнализирани от родители на деца, кандидатствали в "Джон Атанасов" и по сигнал на директора на ТУЕС. Веднага започна проверка.

Проблемът е възникнал с утрояването на оценката по математика, защото при балообразуването за тези гимназии се взима оценката от математиката от външното оценяване. Тя е взета един път, а не три пъти. Така балът е по-малък с около 150 точки", уточни Кастрева. Тя уточни, че бъдещите гимназисти кандидатстват за 385 паралелки в София като има 89 балообразуващи групи и за всяка паралелка балът е индивидуален.

Камен Радев, който отговоря за техническото осигуряване на класирането след 7 клас, обясни, че алгоритъмът в системата се въвежда от четирима души, а накрая той проверява лично всичко въведено. "По време на проверката е установено, че срещу предмета математика тикът, който е трябвало да бъде срещу цифрата три е се е намирал срещу числото 1. Не зная какво се е случило, защото когато за последно гледахме системата всичко беше напред. Сравнихме със стари бази данни и това не фигурира никъде", подчерта Радев.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която присъства на брифинга заяви, че няма сигнали за такъв проблем в страната. "Техническата грешка е факт, затова в момента тече проверка. Ако има виновен служител, той ще бъде наказан", увери Михайлова, която добави, че до 17 часа класирането ще бъде качено. След корекциите ТУЕС се нарежда на четвърто място след 73-то училище. НПМГ пада от 19-о на 20-о място. ПГ "Джон Атанасов" се изкачва от 39-о на 26-о място.

Според РУО-София при другите училища няма да настъпят промени. По думите на Ваня Кастрева няма да има некласирано дете, но ако сега е влязло в ТУЕС при повишаването на бала то може да отпадне и да бъде класирано в друго училище, което е поставило но по-задно място.

8256 ученици са класирани на първия етап от приема след VII клас в София, некласираните са 640, отчетоха по-рано от МОН.С най-висок бал се влиза отново в Софийската математическа гимназия, най-желани след нея са Немската езикова гимназия "Константин Гълъбов” и Втора немска гимназия "Владислав Граматик”. Тази година повече деца от страната са кандидатствали в гимназиите в София – миналата година те са били 306, а тази – 631.

Водещи

Най-четени