Румънски граничари тормозят наши рибари 25.04 | 12:42

Съседите настояват, че остров Ветрен е техен и нямаме право да ловим там

От iNews.bg

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари. Причината е спор за остров Ветрен, съобщава бВТ. Румънците смятат че е техен, а според двустранната гранична конвенция, това място е българската територия.

Остров Ветрен се е образувал през 1928 година. Съседите ни го наричат Чоканещи. И въпреки че България и Румъния не би трябвало да имат терирориални спорове като членове на Европейския съюз, Ветрен се оказва остров на раздора. Спорът продължава от години и от това се възползват румънските граничари.

Валентин Йорданов споделя как е бил закачен за румънски катер и теглен 300 м. граниарят му записал личните данни и бил предупреден, ако пак бъде хванат ще му бъде конфискувано всичко. Речната ни граница с Румъния е определена с подписването на българо-румънска конвенция преди 110 години. Проблемът е, че с времето реката променя коритото си, което се отразява и на границата. В такива ситуации обща комисия би трябвало да регистрира промените. Тя обаче никога не се е събирала. Ветренските рибари са написали жалба до депутата от Силистра Александър Сабанов.

"В софийската конвенция е описано, че по поречието на река Дунав границата се определя от талвега или така наречената най-дълбока точка на река Дунав. В случая покрай остров Ветрен талвегът и фарватерът минават от северната страна, което ще рече, че островът е български, а в момента се владее от румънци от румънската държава така да се каже”, обясни Сабанов.

От транспортното министерство показват актуална карта на Дунав от 2017 година. В нея указанието е корабите да минават от северната част на острова, тоест той остава на българска територия. Същото показват и лоцманските карти. Но на острова и днес са разположени румънски граничари. По-възрастните жители на Ветрен си спомнят как са ходили до острова като деца.

Докато Александър Сабанов продължава проверката на случая, рибарите се надяват румънците да ги оставят на спокойствие да си изкарват прехраната в реката – така както са го правили предците им.

Водещи

Най-четени