Затварят фалирали поликлиники в София 12.02 | 18:10

Общински болници ще поемат пациентите на фалирали ДКЦ-та

От iNews.bg

В София започва закриването на поликлиники, които са натрупали големи дългове и не могат да се справят с тях. Става въпрос за ДКЦ-та, които се стопанисват от Столична община. За момента се планира да бъде затворен Диагностично-консултативен център №10, който се намира в квартал "Красна поляна". Причината е в натрупаните от него дългове.

Поради същите проблеми ще бъде закрито и 2-ро ДКЦ, което се помещава в сградата на Първа градска болница. Пациентите на тази бивша поликлиника ще бъдат поети от лекарите в самата болница, съобщава БНР.

За творените фалирали поликлиники обаче може да продължат да съществуват под някаква форма на лечебни заведения. Според столичния кмет Йорданка Фандъкова има идея те да бъдат преоборудвани като леглова база, където пациентите на общински болници да бъдат долекувани.

"Възложила съм да се подготвим добре за новия договор със Здравната каса по отношение на нововъведенията и Здравната карта, да могат да се обединят различни дейности в общинските болници, така че без да се компрометира реформата да можем да се справим и да не се закриват общински здравни заведения, защото те имат своята специфична социална функция", обяснява тя.

Водещи

Най-четени