Студенти спокойно, общежитие ще има за всички 19.07 | 15:30

Повечето големи университети не планират увеличение на таксите

От Цанка Донкова

Казват, че ако един човек не е бил на общежитие, значи не е усетил тръпката да бъде истински студент. Като всяко нещо и пансионите в Студентски град си имат плюсовете и минусите, като вечния купон и ниския наем и липсата на тишина и оединение. Като цяло обаче неповторимата атмосфера надделява над несгодите и всяка година студентите подават заявления за настаняване. По една или друга причина обаче някои от тях се разминават с привилегията да живеят в общежитие и минават на вариант "Б".

Тази година обаче няма да има нужда от резервен план. Повечето големи университети не планират увеличение на таксите за общежитие. А висшите училища се надяват и да осигурят достатъчно места за всички желаещи студенти. Ако кандидатите са колкото миналата есен, Софийският университет, който традиционно изпитва най-остър недостиг на места за общежитие, ще успее да настани всички желаещи до края на октомври, допълва bTV.

Алма матер и Техническият университет не планират да вдигат таксите, а УНСС ще вземат решение през есента. Средната месечната такса на студент за общежитие е около 50 лева.

"В крайна сметка целта на настаняването на общежитие е да се реализира една социална функция на държавата по отношение на висшето образование. Знаете, че макар и минимално, се субсидира тази дейност и Софийският университет се стреми да задържа ценовото ниво ниско, за да бъде приемливо за студентите”, коментира Константин Марков, дир. на "Социално-битово обслужване" към СУ.

Друга добра новина за студентите е, че вече и ремонтите в общежитията започнаха и наесен те ще се настанят в далеч по-уютни стаи.

Водещи

Най-четени